Fixa en fantastisk tågsemester

Tågsemestrande kan delas in i två skolor: den oplanerade med rötterna i 1970-talet Interrail samt den superplanerade som utnyttjar digitala tjänster för att planera varenda stopp, boende och måltid. Oavsett vad du väljer är tåg att resa på riktigt där kilometrarna swishar förbi medan du samtalar med spännande medresenärer.

Är du sugen på att semestra med tåg? Poddpanelmedlemmarna Urban Lindstedt och Anders Engström har åkt otaliga kilometrar på framförallt de europeiska och asiatiska järnvägar och bjuder i detta avsnitt på sina reflektioner och tips. Lisa Bjerre drömmer om en tid då hennes barn inte längre blir åksjuka och kan bli en del av Anders och Urbans härliga tåggemenskap.

Man kan säga att det finns två skolor inom tågsemestrande. Den ena är den oplanerade semestern, det som traditionellt kallas tågluff och uppfanns med att det europeiska interrailkortet lanserades 1972. Möjligheten för personer under 21 år att åka fritt i 21 europeiska länder under en månads tid. Den möjligheten finns fortfarande men numera är man ung tills man fyllt 27 år och det finns även kort för oss fullvuxna. Dessutom kommer korten i olika varianter där man betalar mindre om man väljer att under en eller två månader ha ett antal bestämda resdagar istället för total frihet under hela perioden.

Det här gör kortet också intressant för den andra skolan: Den superplanerade tågsemestern. Där man bestämmer merparten av rutten i förväg, bokar boenden, rekar vad man kan göra på plats och även på de sträckor där det inte är krav på platsbiljett, beställer platsbiljetter i förväg.

Anders medger att han som förälder, och projektledarnörd har hårdplanerat de sista fyra tågsmesterna. Men visst finns drömmen om att ge sig i kast med den helt oplanerade semestern.

På tåget upplever sammanhangen, hur länderna hänger samman. Utanför swishar landskapet förbi och längs vägen kliver folk av och på i ett pärlband av städer. Det finns också många möjligheter till oväntade möten. Framförallt när du åker äldre regionaltåg med klassiska kupér där sex personer sitter tillsammans. Som bonus är du som tågsemestrare mer klimatsmart än en flygresenär. Tar du exempelvis tåget till Berlin motsvarar utsläppen 33 kilo per person. Flyg 217 kg per person. (elbil 33 kg, bil 93 kg) (kolla ditt reseavtryck här: klimatsmartsemester.se/)

Vårt poddavsnitt bjuder på många tips. Här är några av dem:

1. Fundera på det här med interrail-kort eller inte.
Vet du var du ska kanske det lönar sig att köpa vanliga biljetter.
(Interrailkort köper du bäst via Interrails officiella sajt: www.interrail.eu/en). Det är också bra att veta att de numera går att köpa digitala interrailkort som man aktiverar i mobilen.

2. Danmark den trånga sektorn
Reser du på sommaren är det smart att även som oplanerad tågluffare åtminstone boka utresan och hemresan i förväg. Biljetter på populära avgångar tar slut. Framförallt på nattågen till Hamburg och Berlin.
Vi är många som längtar efter att tunneln mellan Rödby-Puttgarten ska bli klar 2029.

3. Glöm inte färjorna
Har man rest mycket tåg och tröttnat på att åka genom Danmark… ta färjan. Går att åka Göteborg-Kiel, Trelleborg-Rostock eller ta färjan till Gdansk.

4. Packa lätt!
Försök planera in stopp där du kan tvätta längs vägen… Vad man packar i råder det delade meningar om. Anders familj föredrar ryggsäckar. Många gillar rullväskor.. Anders kan också rekommendera att ta med en liten kylväska, perfekt för medhavd matsäck.

5. Boende: Lägenhet, hotell, eller hostel?
Alla stopp över två dagar brukar Anders boka lägenhet när han reser med familjen. Och då ofta med tvättmaskin och välutrustat kök. Det är kul att handla i lokala affärer och laga mat på semestern. Dessutom billigare.
Ett hett tips: Boende är billigare i mindre icke-turistiga städer. Det är också billigare i Östeuropa.

6. Bokningstips:
När du bokar platsbiljetter undvik onödigt många byten, och ha luft i bytena. Räkna med att det kan bli förseningar, och blir det inte förseningar kan du passa på att kolla in omgivningen kring stationen.
Anders bokar platsbiljetter på de lokala bolagen (svenska SJ,tyska Bahn, danska DSB mfl)

Fler tips och mer utförliga guider?
Många råd och tips finns i den utmärkta tågsemestergruppen på Facebook med över 200.000 medlemmar.

I det här inlägget hittar man många viktiga länkar >>
bland annat till Oskar Dreskes utmärkta guide till hur Interrail fungerar. Läs här >

Vill ni ha lite inspiration (och ytterligare tips)? Kolla in Anders dagböcker från tågsemester 20232022 och 2019.

Bild: Järnvägsmuseet, Digitaltmuseum, Creative Common.

Liknande inlägg