Vill du vara anställd, giggare eller entreprenör?

Anställd, frilansare, giggare eller entreprenör är frågan. Vad är bäst för att få ut det mesta av livet? Kanske är det en läggningsfråga vad som passar dig bäst, men det bestäms ofta av tvingande omständigheter.

Vi i podden Våra bästa liv har prövat allt från fast anställd, frilansare och entreprenör. För oss är anställningsformen lika mycket en livsstilsfråga som en tvingande omständighet. Chansen att få jobb som poddare eller författare är ganska liten.

Ett näringsliv högre krav på flexibilitet, men de anställdas krav på sitt arbete öppnar upp för nya anställningsformer och nya sätt att driva företag. Anställningsformerna påverkas av en rad faktorer såsom teknisk utveckling, ekonomiska förhållanden, och lagstiftning. I Sverige har vi sett en mängd förändringar i anställningsformerna under de senaste decennierna.

Gigekonomi, även känd som plattformsekonomin, är en ekonomisk struktur där arbete utförs på uppdragsbasis via en digital plattform. Gigekonomi är inte bara en följd av teknologisk utveckling, utan även av bredare samhälls- och ekonomiska trender. Bland annat har nyliberal arbetsmarknadspolitik och förändringar i kapitalismens struktur haft en stor inverkan på framväxten av gigekonomi.

I början av 1900-talet var den dominerande anställningsformen i Sverige permanent anställning. Under 1900-talet började anställningsformerna att diversifieras. Andelen tillfälliga anställningar ökade, särskilt efter den ekonomiska krisen på 1990-talet, då andelen personer med tillfälliga anställningar steg från 10 procent till 16 procent. Under 2000-talet har andelen fluktuerat mellan 15 procent och 17 procent.

Företagande och entreprenörskap är viktiga delar av svensk arbetsmarknad. I december 2023 var 550 300 personer i Sverige entreprenörer, vilket motsvarar 9,6 procent av de anställda. Antalet entreprenörer har ökat något under de senaste åren, främst bland personer över 64 år. Men andelen entreprenörer av den totala antalet anställda förblir ganska konstant.

Bild: Dragéavdelningen på Ahlgrens tekniska fabrik. Länsmuséet Gävleborg, Digitalmuseum. Erkännande-DelaLika (CC BY-SA)

Referenser

  • SCB (2022). Anställningsformerna i Sverige: En historisk översikt. Stockholm: SCB.
  • SEB (2023). Svenska entreprenörer: En undersökning av företagande i Sverige. Stockholm: SEB.

Liknande inlägg