Att vara ägd av sina prylar – är hyra lösningen?

Mycket av det vi tar som självklart att äga kanske egentligen lika gärna skulle kunna hyras, och kanske det skulle göra oss lyckligare och friare? Kan det rentav vara så att du kan uppleva att du är ägd av dina prylar?

Det går att hyra mer än bostad. Den som frigör sig från ägande kan bli friare när hen slipper ta ansvar för service och förvaring. Det kan också vara rationellt att hyra sådan du använder sällan.

I podden Våra bästa liv diskuterar vi att äga vs att hyra utifrån fyra ord: Frihet, ansvar, rationalitet och miljönytta. I alla fall var det Anders ambition efter att ha researchat ämnet.

Googlar du att hyra eller äga handlar det mesta du läser om huruvida du ska äga eller hyra din bostad. Det här avsnittet av Våra bästa liv handlar om så mycket mer än så. Det handlar om hur vi förhåller oss till hus, bilar, cyklar, verktyg, prylar och kläder.

Frihet: Att hyra ger flexibilitet. Du kan snabbt ändra livsstil, flytta, positionera om dig. Är det riktigt dyra saker såsom ett hus, en lägenhet eller bil behöver du dessutom inte göra en stor investering. Du kan pröva på och hoppa av om det inte känns bra.

Men det som en del upplever som frihet kan andra uppleva som otryggt. Vissa saker såsom hus och lägenheter kan ju också vara en säkerhet att äga, något med bestående värde som växer. Det kan också finnas en frihet i att du kan göra lite vad du vill med något du köpt, en frihet du inte alltid har när du hyr.

Ansvar: När du hyr betalar du också för att någon annan tar ansvar. Det kan vara skönt att outsourca en del av sitt ansvarstagande till andra. Exempelvis slipper du betala skatt, försäkring och besiktiga bilen när du hyr istället för att äga en bil.  Hyr du en lägenhet är det hyresvärden som bekostar en ny kyl eller spis när den gamla går sönder. Å andra sidan kanske du uppskattar ansvaret och gillar att ha rätten att använda saker du äger på ett sätt du kanske inte får med det du hyr.

Rationalitet: Det är många gånger mer rationellt att hyra än att äga. Uthyrartjänsten Hygglo, där privatpersoner (och företag) kan hyra ut saker som de inte använder har de en topplista med mest uthyrda saker. Där hittar man: släpvagn, skåpbil, ozongenerator, mattvätt & textilvårdsmaskin och markvibrator på topp 5. Saker som egentligen är ganska galet att äga om man använder dem sällan. Längre ner på listan hittar man inte lika självklara grejer. Många äger borrhammare (6) , takbox (7),  cykel (10), högtryckstvätt (11), partytält (12) och campingtält (16).
Hyr du exempelvis bil får du alltid de senaste uppgraderade modellerna. Extra intressant om du vill köra elbil där framförallt batteriteknik och räckvidd troligtvis kommer att förbättras rejält de närmaste åren. Du hyr också bil efter behov. Ena gången kanske det räcker med en liten bil, andra gången en stor kombi, eller kanske rent av en minibuss.

När du hyr betalar du bara för den tid den används. Varför äga slalomutrustning man kanske använder en gång per år? Visst behöver det inte vara så kostsamt att köpa och sälja begagnad utrustning till de växande barnen, men det tar tid att jaga fatt i grejerna, tar plats i förrådet och de måste transporteras mellan ditt hem och skidorten du besöker.

Miljöargumentet: I ett hyrsamhälle där folk i högre utsträckning hyr istället för att äga får vi en smartare användning av resurser. Samhället i stort kan klara sig med färre saker och det produceras inte saker i onödan. Egentligen borde vi i högre utsträckning hyra kläder, precis som vi hyr frackar, smokings och maskeradkläder. Men här verkar det bära emot. Den forne E-handelspoddaren Urban berättar att alla företag som givit sig i kast med denna affärsidé gått i konkurs.

Bild: En mångsidig designer. Allt ifrån gräsklippare till silverskålar har Sigvard Bernadotte som upphovsman. FOTOGRAF Glase, Gösta, Nordiska museet, Digital museum, Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND) Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)

Liknande inlägg