Lycka

Vad är egentligen lycka – och är det något att ha?

Enligt ordboken definieras lycka som en känsla av välbehag. Forskningen delar upp lyckan i två delar: hur nöjda vi är med våra liv, och emotionell stabilitet.

Det finns en hel del tyckande om vad som gör oss lyckliga. Enligt forskningen är några av de faktorer som påverkar vår lycka personligheten, hur vi tillbringar vår tid, våra livsvillkor och det samhälle vi lever i.

I detta avsnitt av podden Våra bästa liv tar sig poddvännerna ann frågan om vad lycka är.

Den självskattade lyckan är särskilt hög i rika länder med låg korruption och en kultur som präglas av individualism och mellanmänsklig tillit. Där kommer de skandinaviska länderna i topp.

För oss som har tillgång till dessa goda förutsättningar är det huvudsakligen personliga egenskaper som avgör om vi är lyckligare eller olyckligare än andra. Tre tunga faktorer som skapar lycka är emotionell stabilitet, utåtvändhet och målmedvetenhet.

Extroverta har en högre lyckograd, troligen för att social interaktion gör oss lyckliga. Den neurotiskt lagda däremot, som har lätt för att oroa sig och låg stresstålighet, tenderar att vara mindre lycklig.

 

Vad kan man då göra för att bli mer lycklig? Tacksamhet är ett bevisat starkt verktyg för att öka sin nöjdhet med livet. Det rekommenderas också av Micael Dahlén, som är världens första lyckoforskare med en nytillsatt professur vid Handelshögskolan i Stockholm. Anders och Urban har läst hans bok Lycka, som erbjuder en lång rad tips på hur man höjer sin lyckonivå. Men är lycka verkligen något att sträva efter?

 

Faktum är att hjärnan inte är skapt för att vara lycklig några längre stunder. Så den som strävar efter ständigt höga lyckonivåer lär bli besviken. Kanske är låga förväntningar bäst, om man vill ha ett lyckligare liv?

 

Bild: Bröllop 2009-08-26 mellan Mattias Gustafsson och Ingrid (född Paterson) från Olas väg. Brudparet står utanför Kållereds kyrka. Barnen som står framför paret heter Valdemar (född 2007) och Hilma (född 2008). I bakgrunden ses okänd man till vänster och okänd flicka till höger. Kållereds hembygdsförning, Erkännande-DelaLika (CC BY-SA) Erkännande-DelaLika (CC BY-SA)

Liknande inlägg