Döden

Döden ger färg åt livet

Även det bästa av liv slutar med död. Döden är oundviklig och kanske var det oundvikligt att podden skulle ägna minst ett avsnitt åt att prata om slutet och hur vi förhåller oss till döden.

I samtalet pratar vi också om dödsångest, Per Gessle och varför man inte ska åka pulka på Skogskyrkogården. Vårt kanske mest allvarliga samtal hittills, men med en hel del skratt och lite gråt. Kanske återvänder vi till ämnet döden längre fram?

 

Utgångspunkten i samtalet är att vi pratar väldigt lite om just döden i Sverige. Att vi i vårt moderna samhälle gömt undan döden, städat bort den. Många svenskar har inte ens sett en död person.

En som har upplevt mycket död, och många gånger fått leverera dödsbesked till anhöriga är narkosläkaren Jakob Ratz Endler som har skrivit boken “Hantera döden – en handbok”. Han tycker vi ska prata mer om döden, och förbereda oss för den. Att det är viktigt att vara förberedda, och att det är omsorgsfullt att förbereda våra närstående på hur du vill uppleva din sista tid, hur du vill begraven och hur begravningen ska se ut.

Döden är en viktig del av livet menar Ratz Endler och det är också ett utmärkt samtalsämne med vänner och närstående för att få ett djupare samtal om vad som är viktigt i livet.

”Death is very likely the single best invention of Life. It is Life’s change agent”, sa Applegrundaren Steve Jobs som drabbades av cancer och dog 56 år gammal. Och visst, konstaterar poddpanelen, har han en poäng. Dödens sporrar oss, och när vi påminns om vår dödlighet, påminns vi också om att använda den tid vi har kvar väl. De flesta problem bleknar också i skuggan av döden. Eller “i ljuset av döden” som Jakob Ratz Endler skriver.

Boktips:
Hantera döden – en handbok

Av: Jakob Ratz Endler

En liten bok om konsten att dö

Av: Ulf Nilsson

Bild: Holmbergs begravning i Ljusnarsbergs kyrka 21/1963. FOTOGRAF Bogland, Anders (1925 – 2017), Örebro läns museum, Digitalmuseum, Fritt från kända upphovsrättsliga restriktioner – Public Domain Mark (PDM)

Liknande inlägg