Släpp skärmberoende

Det där ständiga fingrandet på mobilen har följt oss.   Viljan att direkt ta upp mobilen så snart man har några minuter över. Dopamin-kicken från sociala medier eller något så gammalt som ett mejl. Begreppet skärmberoende är omtvistat – går det att göra något åt det?

Det är ingen överdrift att säga att mobiltelefoner har revolutionerat vårt sätt att leva. Men medan dessa enheter erbjuder otaliga fördelar, kan de också leda till problem, särskilt när det kommer till beroende. I podden Våra bästa liv har vi alltid mobilerna nära. Några av oss tittar lite väl ofta för att inte missa senaste dopamin-kicken.

Mobilberoende: finns det?

Mobilberoende är inte samma sak som att vara beroende av alkohol, spel eller narkotika. Men personer som känner ett konstant behov av att använda sin mobiltelefon kan få problem i vardagen. Detta kan vara att kontinuerligt kontrollera meddelanden, bläddra genom sociala medieflöden, spela spel, eller bara titta på skärmen. Detta tillstånd kan leda till en rad negativa konsekvenser, inklusive stress, sömnproblem, och en minskning av produktiviteten.

En studie av amerikanska forskare har visat att konstant användning av mobiltelefoner och växling mellan olika skärmar kan leda till uppmärksamhetsproblem och försämrad förmåga att fatta beslut.

Forskningen visar att ständig multitasking kan leda till en ökning av stresshormoner och en minskning av inlärningsförmågan. Dessutom kan det slita på hjärnans återhämtningsmekanismer.

Forskning tyder också på att barn idag har en sämre koncentrationsförmåga, vilket kan kopplas till den ökade användningen av mobiltelefoner. Dessutom tyder forskning på att ständig användning av skärmar kan leda till minskad förmåga att slutföra uppgifter från början till slut.

Att övervinna mobilberoende kan vara en utmaning, men det finns några strategier som kan hjälpa.

1) Ta bort Störningar

En bra första åtgärd är att ta bort alla störningar som får dig att vilja titta på din telefon. Detta kan inkludera att ta bort appar som du tillbringar för mycket tid på, stänga av notiser, och skapa tider och platser där du inte får använda din telefon.

2) Skapa en plan

Det är användbart att skapa en plan för att begränsa tiden du spenderar på din telefon, skapa en lista över saker du kan göra istället för att använda din telefon, och bestämma specifika platser där du inte får använda din telefon.

3) Använda tekniken klokare

Det handlar inte om att helt avstå från teknik, utan om att använda den på ett sätt som gynnar oss. Till exempel kan du hålla kvar appar som faktiskt gör dig glad och förenklar ditt liv, som att lyssna på musik, använda en kalender, eller navigera med kartor. Det är viktigt att undvika appar som ständigt kräver vår uppmärksamhet, som sociala medier och e-post.

4) Fysisk Separation

Skapa en fysisk separation mellan dig och din telefon genom att ladda din mobil långt ifrån din säng och skaffa en väckarklocka istället för att använda alarmet på din telefon.

Bild: Tjänsteman vid dator. Järnvägsmuseets foton, Digitaltmuseum, Erkännande-DelaLika (CC BY-SA)

Liknande inlägg