Hur äter man billigt – helst utan att matlagningen tar alltför lång tid? Poddpanelen tar sig an de bästa tipsen för att sänka matkostnaderna, och konstaterar att grundtipset är att äta mer vegetariskt. Utan chark sjunker prislappen direkt – och den blir ännu lägre om vi vågar oss på de prisvärda baljväxterna. Vad kan man göra för skojigt med linser?
Utan att ge oss in i någon politisk debatt konstaterar vi även att gröt kan vara en helt okej kvällsmat, som passar både den med liten plånbok och den stressade.
Den absolut viktigaste strategin för den som vill äta billigare är dock att planera. Genom att göra veckomenyer – eller använda befintliga, exempelvis från Portionen under tian – kan vi dessutom både minska vårt svinn och spara tid.
Storkok är ett annat klassiskt knep som både underlättar vardagen och passar bra när månaden varar längre lönen. Släng in säsongens grönsaker, eller varför inte billiga rotfrukter, i soppor och grytor och du kan ha mat för resten av veckan. Dessutom kan du fixa prisvärda matlådor, vilket kan spara många tusenlappar om året.
Vilken är då den godaste billigmaten? Där var poddgänget överens – indisk linsgryta vinner. Här är Lisas recept på svensk-indisk dal tadka:
Skölj gula linser, gärna en liten sort som toor dal (finns i butiker som säljer indiska varor). Stek garam masala i olja i en gryta. Häll i linser, låt koka med ett par deciliter kokosmjölk, lite buljong, salt och gurkmeja.
När linserna är mosiga steker du i en separat stekpanna röd lök, senapsfrön, fänkålsfrön, några kryddnejlikor, hackad vitlök, färsk eller malen ingefära samt färsk chili eller chilipulver. Att fräsa i lite kanel kan också vara gott.
Har du inte alla kryddor hemma blir det en god dal även med bara garam masala ,så kan du bygga upp kryddskafferiet allt eftersom.
1. Planera och organisera dina inköp
En av de viktigaste stegen för att äta billigt är att planera och organisera dina inköp. Genom att skapa en veckomatsedel och en inköpslista kan du undvika att handla impulsivt och köpa onödiga varor.
2. Utnyttja säsongens råvaror
Att handla frukt och grönsaker som är i säsong är inte bara bra för miljön utan också för din plånbok. Säsongens råvaror är oftast billigare och har bättre smak och kvalitet. Håll dig uppdaterad om vilka råvaror som är i säsong och variera dina måltider utifrån det. Du kan också titta efter erbjudanden på färska råvaror som är på väg att gå ut, då dessa ofta säljs till nedsatt pris.
3. Fokusera på basvaror
Basvaror som ris, pasta, bönor och linser är billiga och näringsrika livsmedel som kan utgöra grundstommen i dina måltider. Genom att köpa dessa varor i bulk kan du spara ännu mer pengar. Var också noga med att använda hela råvaran och inte slänga bort delar som kan användas. Till exempel kan du använda broccolistjälkar och blomkålsblast för att göra soppor eller gratänger.
4. Laga mat från grunden
Att laga mat från grunden är oftast billigare än att köpa färdiga produkter och halvfabrikat. Genom att använda färska råvaror och kryddor kan du skapa smakrika och näringsrika måltider till en bråkdel av priset. Dessutom har du kontroll över vad som hamnar på tallriken och kan undvika tillsatser och onödiga konserveringsmedel.
5. Ta vara på rester
Att ta vara på rester är inte bara smart för miljön utan också för plånboken. Istället för att slänga överbliven mat kan du använda den som bas för nya rätter. Till exempel kan du göra en soppa eller en pastarätt av överbliven köttfärssås eller grönsaker. Var kreativ och experimentera med olika kombinationer och smaker för att skapa nya och spännande rätter.
6. Köp i bulk och frysa in
Att köpa matvaror i bulk och frysa in dem är ett effektivt sätt att spara pengar. Genom att köpa stora mängder av produkter med lång hållbarhet kan du utnyttja erbjudanden och rabatter och ha en konstant tillgång till matvaror till ett lägre pris. Se till att organisera och märka maten i frysen för att undvika matsvinn och hålla koll på vad du har tillgängligt.
7. Var kreativ med billig mat
Att äta billigt behöver inte vara tråkigt. Tvärtom kan det vara en utmaning att vara kreativ och hitta nya och spännande sätt att tillaga och kombinera billig mat. Genom att använda kryddor, örter och olika tillagningsmetoder kan du skapa smakrika och varierade måltider även med en begränsad budget.
8. Undvik att äta ute
Att äta ute kan vara dyrt och ofta är maten inte lika hälsosam som hemlagad mat. Genom att undvika restaurangbesök och istället laga mat hemma kan du spara mycket pengar och samtidigt ha kontroll över vad du äter. Planera dina måltider och ta med matlådor till jobbet eller skolan för att undvika att köpa dyra luncher och mellanmål.
9. Odla din egen mat
Att odla din egen mat kan vara ett roligt och ekonomiskt sätt att äta billigt. Genom att odla grönsaker, örter och frukt i din trädgård eller på balkongen kan du producera din egen mat och spara pengar på inköp. Dessutom kan du vara säker på att maten är ekologisk och fri från bekämpningsmedel.
10. Använd rabattkuponger och erbjudanden
Att använda rabattkuponger och utnyttja erbjudanden är ett enkelt sätt att spara pengar på matinköp. Håll koll på reklamblad och erbjudanden från olika butiker och använd kuponger för att få extra rabatt på dina favoritprodukter.
Bild: ”Matlagningskurs i Rasbokil”, Uppland 1962. Hemkonsulent Ingrid Zetterberg ”instruerar intresserade husmödrar” under matlagningskursen ledd av Hushållningssällskapet hemma hos Gerda Pettersson i Jobsby, Upplandsmuseet, Digitalmuseum, Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)
Källor:
Laga mat billigt – våra 11 bästa tips