Jobba mindre men bättre

Tänk om du kunde arbeta hälften så mycket och tjäna dubbelt så mycket pengar. Det är lätt att gå vilse i balansen mellan ett utmanade och utvecklande yrkesliv och behoven av nära och varma relationer till familj och vänner.

Historikern David Larsson Heidenblad har läst mycket amerikansk självhjälps- och produktivitetslitteratur. I boken Ta din tid – Gör mindre men bättre har han kommit fram till att det gäller att göra mindre, men bättre.

Han vill utmanas oss prioritera radikalt samt skapa mycket luft i kalendern för att hinna tänka och utvecklas. Och att planera sin tid är viktigt för att lyckas med att göra mindre, men bättre.

Urban och Lisa är helt frälsta, medan Anders är provocerad av historikern David som föreslår att vi ska ta en vecka två gånger om året för att planera vårt arbete.

I den första delen av boken utforskar författaren begreppet ”essentialism” och dess betydelse för att fokusera på det som verkligen är viktigt. Istället för att se livet som ett pussel att lösa, handlar det om att göra meningsfulla val och identifiera några få saker att fokusera på. Genom att göra mindre men bättre kan vi skapa balans och undvika den fragmentering som ofta präglar vår moderna tillvaro.

Essentialismens handlar om att göra betydelsefulla val och genom dessa hitta fram till ett fåtal viktigheter att i gengäld satsa fullt ut på. Att alltså göra mindre men bättre.

”Ta ett steg tillbaka: du har varken tid, engagemang eller resurser för att göra allt. Även som förälder till små barn kan du inte göra det. Det är därför fördelaktigt att boken också inkluderar exempel från vardagen för Daniel, pappan till små barn, och hans essentiella ambitioner i dessa sammanhang också.”

Tid att tänka och planera

I den andra delen av boken lär författaren oss att skapa tid för eftertanke och planering. Genom att avsätta tid utan störningar kan vi fokusera på våra viktigaste uppgifter och göra dem med hög kvalitet. Vi får också insikter om hur vi kan organisera vår tid på ett sätt som främjar kreativitet och produktivitet.

”Att skapa tid för att reflektera, planera och fatta strategiska beslut är avgörande för att få ut det mesta av vår tid. Genom att avsätta tid för oplanerade mötestider och att planera in luft i våra kalendrar ger vi oss själva utrymme att hantera oväntade händelser och göra mer meningsfullt arbete.”

Värdet av restriktioner

I den tredje delen av boken diskuteras värdet av att sätta upp restriktioner och begränsningar. Genom att göra aktivt val om vad vi ska säga nej till och vad vi ska säga ja till kan vi skapa en balanserad och meningsfull tillvaro.

”Att lära sig att säga nej till mindre viktiga saker och välja att fokusera på det som verkligen betyder något är avgörande för att få mer gjort och minska på stressen. Genom att sätta upp restriktioner och begränsningar skapar vi utrymme för det som är viktigt och meningsfullt i våra liv.”

Tänk som en spelare

I den fjärde delen av boken tar författaren oss med på en resa in i spelens värld. Han applicerar strategier och principer från spelvärlden på våra egna liv för att hjälpa oss att bli mer effektiva och uppnå våra mål.

”Att lära sig att tänka som en spelare innebär att vi tar smarta beslut baserade på information och analys. Genom att tillämpa spelstrategier på våra egna liv kan vi öka vår effektivitet och uppnå våra mål på ett mer framgångsrikt sätt.”

Bild: Tidsstudieman med formulär och tidur. Foto: Karl H Hernried, Nordiska museet, Digitalt Museum, Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)

Källor:

Larssson Heidenblad, David (2023) Ta din tid – Gör mindre men bättre, Volante, Stockholm

Lyssna också på Fritte Fritzons intervju med David Larsson Heidenblad.

Liknande inlägg